Een intensieve opvolging is zeer belangrijk als mentor

John Penxten, zaakvoerder van Penxten CV & Sanitair in Alken, geeft als mentor de stiel door aan enkele jonge arbeiders die bij hem in dienst zijn. Hij heeft dan ook heel wat ervaring in het begeleiden en opleiden van jongeren. We vroegen hem naar enkele aandachtspunten die hij hierbij zelf belangrijk vindt.

John: Vooral een intensieve opvolging vind ik heel belangrijk. Ik probeer de jonge gasten altijd te laten meegaan met ervaren monteurs die graag hun ervaring doorgeven. Daarnaast volg ik zelf de werven van dichtbij op waar de jongeren aan de slag zijn. Zo kan ik eventuele moeilijkheden of tekortkomingen zeer snel opmerken en ingrijpen indien nodig. Het zorgt er ook voor dat ik zelf heel bereikbaar ben voor de jongeren.

Daarnaast is voor mij mensenkennis een belangrijke vaardigheid als mentor. Ik ken mijn volk goed. Dat zorgt ervoor dat ik meestal goed kan inschatten of het gaat klikken tussen een jongere en een ervaren medewerker. Dat komt de sfeer op de werkvloer zeker ten goede. Het helpt ook wel als de jongere zelf openstaat en gemotiveerd is om dingen te leren en dat is een basismentaliteit die ze in zich moet hebben.

Vroeger werd de stiel doorgegeven op een veel hardere manier. Als je een fout maakte moest je daar meteen de gevolgen van dragen. Nu krijgen de jongeren veel meer kansen. Ze krijgen eerst de mogelijkheid om te kijken hoe een ervaren monteur de zaken aanpakt, daarna mogen ze het zelf eens proberen. Het is belangrijk om een goed evenwicht te zoeken in wat je verwacht van een jongere. Ze krijgen bij ons de tijd om het vak te leren, maar moeten ook hun verantwoordelijkheden kennen.

Het vraagt als mentor een grote investering om een vak en ervaring door te geven aan de jongere generatie, maar het voordeel is dat je zo medewerkers kan opleiden die zich de manier van werken van het bedrijf eigen maken en veel meer kunnen dan ze op school hebben geleerd.