VACATURES INVULLEN doen we zo

VACATUREGERICHT OPLEIDEN IN LIMBURG

 

SCHOOFS NV, een bouwbedrijf met historiek en een toekomstvisie. Reeds 76 jaar is Schoofs nv deel van het Limburgse aannemerslandschap.

Zoals bij de meeste aannemers met groeiambities is het aanwervingsbeleid een moeilijke noot om te kraken. De ”Hunt For Talent” is zowel bij de bediende als bij de arbeiders duidelijk merkbaar. Om niet geremd te worden in hun groei, door gebrek aan werktalent, doet Schoofs nv een beroep op de diensten van Constructiv en VDAB.

Wij hebben gesproken met Technisch Directeur Lawrence Lesire, Marianne Eikenaar (toeleidingsadviseur bij Constructiv) en Jean-Pierre Van Den Ackerveken (Teamleider Bouw bij VDAB Limburg) over hun ervaringen met deze drieledige samenwerking.

Op welke domeinen is Schoofs nv vooral actief?

Lawrence: Schoofs nv is als familiebedrijf uitgegroeid tot klasse 6 aannemer zonder verlies van eigenheid en familiaal karakter. Onze hoofdactiviteit is het bouwen en verbouwen van grotere projecten zoals appartementsgebouwen, winkelpanden, openbare gebouwen, etc.

Reeds gedurende 20 jaar is de onderneming bezig met eigen projectontwikkelingen.

Onder andere dankzij onze VCA certificering zien wij onze onderneming in omvang groeien en hiervoor zijn extra werknemers nodig.

Naar welke profielen zijn jullie voornamelijk opzoek?

Lawrence:  Wij zijn voornamelijk op zoek naar handlangers ruwbouw, metsers en bekisters om deze activiteiten verder uit te bouwen.

Belangrijkste is dat de kandidaat-werknemer een positieve motivatie heeft en de wil om samen te werken aan dit groeiende project, wat Schoofs nv is. Wij bieden in ruil een stabiele job in een groeiende onderneming aan met kans op persoonlijke ontwikkeling.

Welke initiatieven hebben jullie reeds genomen voor jullie arbeidersbestand te doen groeien?

Lawrence: Wij geven alle personeelsleden de mogelijkheid om te groeien in hun carrière door het voeren van een degelijk competentiebeleid.

Hiernaast staan de deuren van Schoofs nv open voor schoolverlaters en werkzoekende door middel van stage- en opleidingsplaatsen op de werkvloer. Wij willen ons profileren als echte leerwerkplek. Hierin hebben wij nu de ondersteuning van Constructiv en VDAB ingeroepen.

Hoe kan Constructiv en VDAB dergelijke ondernemingen ondersteunen?

Marianne: Al een tijdje merken we in de sector dat veel werkgevers last hebben van de arbeidskrapte. Bouwbedrijven moeten zelfs werk weigeren omdat ze niet de juiste mensen vinden om het werk te doen. Opleiding kan hiervoor een oplossing zijn. Samen met Schoofs en vdab zetten wij nu in op ‘vacaturegericht opleiden’.

Wat houdt vacaturegericht opleiden in?

Marianne : Via een jobdate zoeken wij samen met Schoofs naar geïnteresseerde kandidaten uit diverse sectoren. Ze hoeven absoluut geen ervaring te hebben als metselaar of bekister. Ook een diploma is niet vereist. Zolang zij er maar voor openstaan om het beroep aan te leren.

In eerste instantie krijgen de geselecteerde kandidaten een opleiding van een 5-tal weken in het opleidingscentrum van VDAB waar de basiscompetenties worden aangeleerd. Deze basiscompetenties worden in samenspraak met de werkgever bepaald. Daarna volgt een stage van 2 weken zodat de werkzoekende kan proeven van het echte leven op de bouw.

Als er een match is, volgt er een IBO-contract waar er verdere opleiding op de werkvloer zal gegeven worden. En als alles goed verloopt volgt er een vast contract. Iedereen tevreden!

Wat is de kracht van dit systeem?

Jean-Pierre: vacaturegericht opleiden is in volledige samenspraak met de werkgever. Zij staan aan het stuur.

Voor de opleiding gaan we in ons competentiecentrum modulair te werk. De werkgever bepaalt welke vaardigheid er dient aangeleerd te worden vooraleer de werkzoekende de werkvloer betreedt. Afhankelijk van die basiscompetenties wordt het opleidingstraject bepaald. Tijdens de stage en het IBO-traject is er steeds iemand van VDAB of Constructiv die de werkzoekende opvolgt en positief kan bijsturen indien nodig.

Moest het voor de werkzoekende uiteindelijk toch niet lukken of ziet hij zijn toekomst eerder in een ander beroep zal VDAB hem verder begeleiden. Zodoende trachten we vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op mekaar af te stemmen.